Een week met de Den Haag Bakfiets

Rebecca Salcedo is deze week op pad met de Den Haag Bakfiets in Moerwijk en Bouwlust. In de bak zitten groenten en fruit om uit te delen aan de kinderen die zij op straat tegenkomt. “Ze waren erg blij met de appels en mandarijnen.”

Rebecca bevordert een gezonde leefstijl in stadsdeel Escamp vanuit haar werk bij de Haagse Aanpak Gezond Gewicht (HAGG), onderdeel van GGD Haaglanden. “Helaas zie ik dat veel ouders toch ongezond en makkelijk voedsel aanbieden en dat de meeste kinderen te weinig bewegen. Met ons programma zorgen we voor laagdrempelige manieren van bewegen en bewustwording over gezond eten.”

De Den Haag Bakfiets trekt meteen de aandacht, vertelt ze: “De kinderen komen vaak meteen op me af om te kijken wat er in de bak zit. Het valt op dat ze echt blij zijn met het fruit. Op een speelplaatsje waren kinderen die dorst hadden en dat lesten met de mandarijnen. Ook de moeders zijn blij met extra groenten.”

Week voor de gezonde jeugd

De uitdeelactie was onderdeel van het programma van de Week voor de Gezonde Jeugd. Op verschillende plekken in de Haagse wijken zijn er deze week activiteiten, zoals bokslessen en bootcamp. Maar ook was er een groot feest voor kinderen in de Participatiekeuken, met een luchtkussen én natuurlijk een gezonde maaltijd.

Fietsen

Vanuit de Haagse Aanpak Gezond Gewicht stimuleert Rebecca naast gezond eten ook fietsen en andere vormen van sport bij Haagse jongeren. “Fietsen is een van de vormen van beweging waar we aandacht aan besteden. Bij de kinderen, maar ook bij de ouders. We stimuleren ouders om fietslessen te nemen en denken mee om te kijken hoe fietsen aantrekkelijker wordt in de wijk. Als zij zelf niet kunnen fietsen of het te gevaarlijk vinden, gaan ze het ook hun kinderen niet leren.”

Fiets ook met de Den Haag Bakfiets

Heb je de Den Haag Bakfiets al zien rijden? Samen met Cargoroo stelt de gemeente deze beschikbaar om uit te proberen en voor Haagse projecten. Lees meer.

De Den Haag Bakfiets is te vinden bij Den Haag Fietst! Service en info aan de Wagenstraat 185A. Met de app van Cargoroo kun je de fiets huren en met de Den Haag Fietst code DHWG85 kun je de fiets een half uur gratis gebruiken.